علوم شناختی که به طور ساده به صورت «پژوهش علمی دربارهٔ ذهن و مغز» تعریف می‌شود، شاخه‌ای میان‌رشته‌ای است که از رشته‌های مختلفی مانند روان‌شناسی، فلسفه ذهن، عصب‌شناسی، زبان‌شناسی، انسان‌شناسی، علوم رایانه و هوش مصنوعی تشکیل شده است.

این علم به بررسی ماهیت فعالیت‌های ذهنی مانند تفکر، طبقه بندی و فرایندهای که انجام این فعالیتها را ممکن می‌کند می‌پردازد.

به صورت مشخص تر از جمله اهداف اصلی این رشته پژوهش در زمینه بینایی، تفکر و استدلال کردن، حافظه، توجه، یادگیری، و مباحثی مربوط به زبان می‌باشد.

دهه ۱۹۹۰ دهه مغز نامیده شد بسیاری از کشورها با سرمایه گذاری های کلان در جهت کشف اسرار مغز با یکدیگر به رقابت پرداختند.

از اواخر دهه ۵۰ و اوایل دهه ۶۰ قرن بیستم میلادی نگاه محققان به ذهن معطوف به بررسی بازنمایی های ذهنی و نحوه پردازش آنها شد و از این رهگذر بود که دانشی میان رشته‌ای پیدا شد که امروزه آن را علوم شناختی می نامند.

انجمن علوم شناختی و نشریه علوم شناختی در آمریکا از دهه ۱۹۷۰ بنیان نهاده شد. از دهه ۱۹۹۰ فناوری های تصویربرداری و مطالعه مغز با ابزارهای جدید موجب شد علوم اعصاب سهمی جدی تر در پیشرفت علوم شناختی داشته باشد.

دانشگاه های متعددی برنامه های آموزش وپژوهش در این رشته را دایر کردند.

در حال حاضر بیش از ۶۰ دانشگاه در آمریکای شمالی، اروپا، آسیا و استرالیا مشغول تربیت دانشجویان و محققین این رشته هستند و نیز بسیاری از مراکز علمی دیگر دروس مربوط به این رشته را ارائه می کنند.

ویژگی ذاتی علوم و فناوریهای شناختی در تلاش برای کسب آگاهی از اسرار وجودی انسان، جذابیت قابل توجهی را برای جذب جوانان به این حوزه فراهم نموده است.

در ایران دکتر سید کمال خرازی، دبیر ستاد راهبردی توسعه علوم و فناوری های شناختی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری تفاهم نامه سه جانبه ای با دکتر رضا فرجی دانا وزیرعلوم، تحقیقات و فناوری و دکتر سید حسن قاضی زاده هاشمی، وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی امضا کردند.

این تفاهم نامه به منظور هم افزایی تلاش های جاری در هر سه نهاد مسوول در زمینه آموزش، ترویج و تربیت نیروی انسانی ، پژوهش و توسعه دانش و فناوری های شناختی شکل گرفته است.

 پس از ۱۰ سال کار مستمر و ارتباط با متخصصین و علاقمندان این رشته جای خالی وب سایتی منسجم برای پوشش اخبار، معرفی ابزارها، نرم افزار ها و کارگاه های آموزشی و بطور کلی رویدادهای علمی این حوزه را هر روز بیشتر و بیشتر حس میکردم. لذا بر آن شدم با تشکیل تیم تحریریه و گردآوری مطالب مفید همراه با منابع معتبر در این راه قدم بر دارم.

این سایت وابسته به  کلینیک و یا مرکز پژوهشی خاصی نیست و تماما با دل مشغولی های شخصی من در راستای خدمت رسانی و ایجاد راه های تازه برای  کمک به رشد افراد و بالابردن سطح بهداشت روانی جامعه ایجاد شده است. لذا از همه اساتید ، دوستان و کاربران سایت صمیمانه دعوت می کنم تا نظرات و پیشنهادات خود را برای ارتقاء سطح کیفی سایت با ما درمیان بگذارند .

 

                                                                                                                                   به امید فرداهای بهتر

                                                                                                                                     مدیر سایت بازتوانی

                                                                                                                                    علیرضا صدیق منش

 

جهت تبلیغات در وب سایت بازتوانی کلیک کنید.